Pojken i randig pyjamas – John Boyne

Publicerat: 7 november, 2010 i 3.5, John Boyne, Pojken i randig pyjamas

Förlag: Pontopocket
Antal sidor: 176
Betyg: AAA+
ISBN: 9789132158711
Pojken i randig pyjamas börjar i Berlin 1942. Den nioårige Bruno kommer hem en dag och upptäcker att alla hans saker håller på att packas i lådor. Hans pappa har blivit befordrad och hela familjen måste flytta till ett annat hus långt, långt, borta där det inte finns någon att leka med och inget att göra. Ett staket sträcker sig så långt ögat kan nå och på långt håll kan han se de märkliga människorna som staketet skiljer honom från. Bruno, som drömmer om att bli upptäckare, bestämmer sig för att ta reda på mer om sin omgivning. På sin vandring träffar han en pojke vars liv och situation är helt olika hans egna och deras växande vänskap får förödande följder.

Vilken bok! Den fängslade och drog i en även fast det är en barn/ungdoms-bok så föll jag som en fura för den. En gripande berättelse om barns naivitet och nyfikenhet.
Den är iofs skriven på ett barnsligt sätt, men det gjorde inte mig något, det är ju en liten pojke som berättar.
Det är en tragisk berättelse om förintelsen, genom ett litet barns ögon. Man grät floder när man läste boken och kände så för de stackarna i koncentrationslägret.
Slutet var en ren chock, det är inte ett slut man räknat med och boken, den tror jag att jag väntar läsa för barnen, den är inte riktigt riktad för barn i den åldern, kanske Emmy skulle klara den, men pojkarna, nä de får växa till sig lite.
Den var bra berättad, och man kände för alla inblandade, särkillt Brunos föräldrar.

En otrolig bok för de lite äldre ungdommarna och deras föräldrar, inget man läser högt som godnattsaga för de mindre.

Rec-ex från Pontopocket

Annonser
kommentarer
  1. Jag såg filmen och hade svårt att att hålla tillbaks mina tårar! Vilket slut! Chockad som du blev jag definitivt. Usch! Se filmen om du orkar*, för den var riktigt bra!* Filmen är jobbig från ens hjärtas synvinkel… hemsk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s