Feberflickan – Elisabeth Östnäs

Publicerat: 4 november, 2012 i 5, Elisabeth Östnäs, Feberflickan, recensioner
Etiketter:, ,

image

Författare: Elisabeth Östnäs
Fotograf: Maria Svenningsson
Formgivare: Niklas Lindblad
Förlag: Columbi Publishing Bandtyp: Övrigt
Språk: Svenska
Utgiven: 201210
Antal sidor: 128
Upplaga: 1
Vikt i gram: 246
ISBN10: 9197947245
ISBN13: 9789197947244
Betyg: AAAAA

Mitt omdöme:
Jag känner mig febrig, sjuk, illamående när jag läser boken. Den är otroligt bra, välskriven, välberättad, helt underbar!
Den är grym, smutsig, äcklig och helt underbar.
Man får följa Luna, först under en dag då DET hade hänt, det där hemska. Sen får man följa henne i häktet, dit hon blir förd då hon är misstänkt för det hemska som hände i hemmet.

Det är en berättelse som överraskar från första sidan till den sista. Den är allt annat än förutsägbar, man tror hela tiden att det är på ett sätt men så visar det sig att det är på ett helt annat sätt. Sånt gillas verkigen!
Det är en mörk historia som berättas på ett lågmält sätt, den fängslar en och det går inte alls att lägga den ifrån sig, hur mycket man än behöver.

Jag blev verkligt ledsen när den var slut, blev arg på mig själv att jag hade slukat den med hull och hår i en enda munsbit.

Detta är en bok som jag rekommenderar med varmt hjärta.

Bokmässebok 9

Vad handlar den om?
Feberflickan är en skildring av en familj i sönderfall, både bildligt och bokstavligt. Det handlar om vad som finns kvar när alla gränser passerats. Det är en tragedi, en mörk men subtil historia om det allra värsta.

Boken handlar om Luna som rör sig i huset där hennes far och en kvinna, som Luna aldrig kallat något annat än hon, ligger döda. Läsaren får en tydlig bild av det Luna gör, men hennes tankar är febrigt oskarpa. Genom hela romanen finns det en gräns mellan det som är och det som har varit, mellan det som görs och det som tänks.

Texten kan läsas som en deckargåta där delarna ska summeras och ge bilden av en helhet, men den är också som en inträngande skildring av en person som inte entydigt är vare sig förövare eller offer.

Så här kommenterar Elisabeth sin debutroman: Den berömda mordgåtan Lizzie Borden har fascinerat mig i många år. Som barn läste jag med bultande hjärta om den gamla ungmön som misstänktes ha dödat sin far och styvmor med en yxa.
Skrivarbetet med den här boken inleddes med att jag helt enkelt ville ta reda på om jag trodde att Lizzie Borden gjort det eller inte. Jag läste på om fallet, försökte ta reda på fakta i målet. Och så började jag skriva. Varpå jag beslöt mig från att bortse från alla fakta. Jag ville skriva med bakvänd research: använda det skvaller, de rykten som jag stött på under min läsning, men inte försöka hålla mig till det de flesta var överens om.
Jag tänkte att det kanske kunde ge en bild av det som hände, en bild som rörde sig bort från sanningen, men ändå speglade den. Därför är detta en annorlunda historia, och den är min egen. Den utspelar sig dessutom i Lund, inte Fall River.

Källa: Adlibris

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s