Rymdresan, Sifferplaneten, Vattenvärlden, Det svarta hålet – Christer Fuglesang

Publicerat: 18 november, 2013 i 5, barnböcker, recensioner
Etiketter:, ,

Rymdresan-omslag-high-res-127x185Sifferplaneten-omslag-8feb-127x185Vattenvärlden-omslag-web-127x185Det-svarta-hålet-omslag-127x185

Nu har vi/jag läst ut alla fyra böcker om syskonen Markus och Mariana och deras äventyr med farbror Albert och jag måste säga att detta är något av det bästa i barnboksväg jag läst. Det är fyra otroligt spännande, roliga och fängslande berättelser. Böckerna är full med tokiga upptåg, spännande problem som måste lösas och en hel del intriger. Men det som är det som jag blir helt lyrisk över är att de är fulla av både intressant och lärande fakta, inte bara i slutet av böckerna utan även i själva berättelserna.

Man märker genom alla böcker att Christer verkligen vet vad han skriver om, att det är utifrån hans egen erfarenhet och inte bara en gedigen research eller lite sökande på Wikipedia. Christer vet vad han skriver och det är något som går igenom alla böcker. Det var längesen jag läste en bok som var så här bra, så här fängslande som dessa fyra är.

Jag och killarna gillar alla sköna karaktärer och Christer att på ett väldigt lyckat sätt fått liv i alla och alla har fått trevliga personligheter. Böckerna är väldigt, väldigt välskrivna och som sagt, spänning bladas med humor och fakta. En salig blandning som Christer lyckas binda ihop till något väldigt, väldigt bra.

Sen att böckerna är otroligt fint illustrerade av Johan Egerkrans gör saken bara bättre.

Och dialogerna, de är så bra som dialoger bara kan bli! Författare av vuxenböcker borde läsa dessa böcker för att lära.

Detta är fyra böcker som jag verkligen kan rekommendera! Köp och ge i julklapp och jag lovar att det blir ärets julklapp för barnen/barnet!

Och vad tycker då killarna? ”Spännande, bra, superbra, bäst, roliga, fina bilder, bra med all fakta, roligt att de är skrivna av en riktig astronaut, vill att han skriver fler!”

Dessa böcker passar barn i åldrarna 7-12 tycker jag, säkert ännu yngre också då de är helt underbara högläsningsböcker som ni som föräldrar kommer att ligga och tjuvläsa i efter att barnen somnat.

Och betygen då? Det blir AAAAA rakt av.

Rymdresan-omslag-high-res-127x185De båda syskonen Markus och Mariana hälsar på sin farbror
Albert en dag. Han har alltid något spännande på gång, men
inte kunde de ana att han byggt en alldeles egen rymdraket.

Plötsligt är alla tre på väg rätt ut i universum, och färden går mot Mars. Farbror Alberts rymdteleskop är till och med bättre än Hubbles. Allt som de får se och uppleva överträffar deras vildaste fantasier.

 

 

Sifferplaneten-omslag-8feb-127x185Nu kommer den efterlängtade fortsättningen på astronauten Christer Fuglesangs barnbok Rymdresan. Denna gång behöver farbror Albert hjälp med att undersöka en av Jupiters månar. Trots att det är dagen före julafton tvekar inte syskonen Markus och Mariana att följa med ut i rymden igen. Men allt går inte riktigt som planerat. De hamnar mitt i ett spännande äventyr på den märkvärdiga Sifferplaneten där matematikgeniet Prinsessan Ett har blivit bortrövad. Ska de kunna rädda prinsessan? Och hur blir det med julfirandet?

 

 

Vattenvärlden-omslag-web-127x185Efter rymdäventyren i Rymdresan och Sifferplaneten kommer nu Christer Fuglesangs Vattenvärlden, nummer tre i berättelsen om Markus och Mariana. Får Markus och Mariana följa med på farbror Alberts nya äventyr? Det är två dagar kvar till påsklovet och han planerar en spännande resa med rymdskeppet Månlisa. Den här gången ska syskonen resa ner i havets mörker på 11 000 meters djup. De tackar glatt ja, utan att veta att de kommer att möta både jättebläckfiskar och sjöjungfruvarelser. Men är varelserna snälla eller farliga?

 

 

Det-svarta-hålet-omslag-127x185Dags för nya rymdäventyr med Markus och Mariana. Ännu en gång får syskonen följa med farbror Albert ut i rymden. Resan går rakt in i ett svart hål, där kvantfysikens alla mystiska och underliga partiklar sätter barnen på stora prov. Den kvantfysiska världen är helt annorlunda än den värld vi känner till. Saker kan vara på flera ställen samtidigt, vara sammanflätade på stora avstånd och katter kan vara båda döda och levande samtidigt. Markus och Mariana ställs inför större utmaningar än någonsin tidigare, men med sin uppfinnings rikedom och farbror Alberts hjälp klarar de alla utmaningar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s