Eldvittnet – Lars Kepler

Publicerat: 14 mars, 2014 i 5, recensioner
Etiketter:, , ,

imagesInbunden
Språk: Svenska
Serie: Joona Linna (del 3)
Antal sidor: 576
Utg.datum: 2011-11-11
Förlag: Albert Bonniers FörlagMedarbetare: Hummingbirds, Reklambyrån (form)
Dimensioner: 217 x 145 x 40 mm
Vikt: 660 g
SAB: Hc
ISBN: 9789100126438
Betyg: AAAAA

Mitt omdöme:
Nu är det ett tag sen jag läste Hypnotisören och Paganinikontraktet så det blir svårt att jämföra med de två. Men vad jag kommer ihåg av dem så var de väldigt bra, väldigt spännande och ofta rätt så kusliga. Denna går i samma anda, den är otroligt fängslande, det går inte att lägga boken ifrån sifg, inte ens för en liten stund. Boken är det första man tänker på när man vaknar och så fort glasögonen sitter på plats så är man inne i bokens värld igen.

Jag gillar språket i boken, jag gillar karaktärerna i den, i synnerhet Jonna Linna, kan man göra annat? Sen att de lagt till en spännande och kuslig intrig gör ju saken bara bättre. I denna Är det flickor på ett boende för flickor med problem som är drabbade, av mord, svek och mycket mycket annat. Jag satt hela tiden och hade en klar bild om vem som gjort vad, men nej då, det var ju fel. Så boken är så där härligt oförutsägbar som en äkta deckare ska vara. Man ska sitta och ”veta” vem den skyldige är fram till den spännande upplösningen, det gör man här. De får en att villa in på fel spår på ett väldigt fiffigt och proffsigt sätt.

De beskriver som vanligt allt väldigt bra, personer, miljöer, känslor och relationer. Inte för mycket för det är en del som lämnas till läsarens fantasi och det är bra. Det gör att boken inte blir tramsigt snabbläst utan man får liksom vara delaktig i boken.

Dialogen är perfekt, så bra som den ska vara. Läs denna och även de två innan och den som kommer efter (Sandmannen)

Vad handlar den om?

I hela världen tar polisen hjälp av andliga medier vid svåra utredningar. De gör det regelbundet trots att det inte finns något enda dokumenterat fall där ett medium bidragit till en lösning.

Flora Hansen kallar sig för spiritistiskt medium och har i många år försörjt sig på att låtsas att hon kan tala med de döda. En kväll i augusti läser hon på löpsedlarna om ett fruktansvärt mord som skett på en sluten anstalt för unga kvinnor med destruktivt beteende. Flora Hansen bestämmer sig för att ringa polisen och hävda att hon har kommit i kontakt med den dödas ande.

Den tekniska undersökningen pekar entydigt på att mördaren är en av de intagna, en snäll och tystlåten flicka som rymde från anstalten samma natt som mordet skedde. När Joona Linna börjar undersöka hennes förflutna visar det sig att hon inte alltid varit så snäll.

Joona har redan stannat längre på denna brottsplats än vad någon annan kommissarie skulle göra. Ändå är han inte färdig, han tänker att han måste se ytterligare någonting för att bli utsläppt från detta fruktansvärda rum, han måste hitta en detalj som kan leda vidare, som kan föra tråden som en nål.
Han ser på flickan i sängen. En svag värme utstrålar fortfarande från den nakna huden. Hennes händer ligger över ansiktet, som om hon lekte kurragömma. Han lutar sig försiktigt över henne och upptäcker att någonting har fastnat under hennes vänstra pekfingernagel. Det ser ut som ett djuprött sandkorn, en flisa av en rubin.
Han blinkar och försöker skärpa blicken. Det är svårt att koncentrera sig på detta lilla röda korn i ett rum nerstänkt av blod, men han ger sig inte, han lutar sig bara närmare, känner den söta doften från henne och förstår plötsligt vad det är han ser under nageln.

Jakten på förövaren tar gång på gång våldsamma och oväntade vändingar. Varje svar tycks bara leda till nya gåtor, och det som nyss var enkelt är plötsligt labyrintiskt.
Men trots att utredningen hamnar i en återvändsgränd ignorerar polisen Flora Hansens telefonsamtal. Först begär hon pengar för sina upplysningar, men sedan ber hon dem bara att lyssna, allt mer desperat

Annonser
kommentarer
  1. staffanjonzon skriver:

    Bra bok, kan tipsa om Sandmannen med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s